Faldende antal arbejdsulykker hos JFP

20. september 2018

Mens byggeriet generelt kæmper med et stigende antal arbejdsulykker, har JFP stadig færre ulykker pr. omsat mio. kroner. Entreprenørvirksomheden er netop blevet re-certificeret efter OHSAS 18001 og lever op til kravene i arbejdsmiljøloven

Nye tal fra Arbejdstilsynet afslører, at der igen i 2017 har været en stigning i antallet af arbejdsulykker i byggeriet. Faktisk er der sket en stigning på 15 procent i antallet af arbejdsulykker i byggeriet over de seneste fem år. I samme periode kan entreprenørvirksomheden JFP konstatere, at antallet af arbejdsulykker i virksomheden er faldet fra 0,034 pr. omsat mio. kroner i 2013 til 0,006 ulykker pr. omsat mio. kroner i 2017.

- Vi er naturligvis stolte af den nedadgående kurve, for det kommer ikke af sig selv. Arbejdsmiljø og sikkerhed er et stort fokus- og indsatsområde, hvor vi hvert år sætter os nye mål og konstant forsøger at forbedre os, siger adm. direktør Jesper Friis Poulsen. 

I 2012 ansatte virksomheden derfor Dorte Hartvig Knudsen som kvalitets- og arbejdsmiljøchef for at sikre fokus på opgaven – og at fokus fortsat fastholdes i en travl hverdag. Det har haft en afgørende betydning.

- Vi kan faktuelt se på tallene, at det gør en forskel. Desuden er det et område, som nu bliver italesat og vægtet højt i virksomheden. Blandt andet satte vi for 2017 det mål, at vi ville udarbejde årsagsanalyse på 75 % af registrerede hændelser og risici. Det lykkedes i 74% af tilfældene. Vi mener, at faldet i antallet af ulykker blandt andet skyldes denne indsats. Fordi den betyder, at vi ikke bare løser problemerne, når de opstår – men også finder den egentlige årsag til, at de opstår og foretager korrigerende handlinger for at undgå dem, siger Jesper Friis Poulsen.

Målet er nået

Åge Staghøj, arbejdsmiljørådgiver ved Rambøll og med en fortid i blandt andet Arbejdstilsynet, har arbejdet sammen med JFP på Det Nye Universitetshospital i Skejby ved Aarhus og Det Nye Vest i Gødstrup ved Herning, og han er ikke i tvivl om, hvad det er, JFP gør anderledes, og som har været med til at knække kurven.

- JFP har skabt en kultur, hvor arbejdsmiljø og sikkerhed ikke bare er balkon-erklæringer fra ledelsen. Det er en holdning. Og det er sagt med sådan en troværdighed, at medarbejderne efterhånden har fundet ud af, at ledelsen faktisk vil skabe sikkerhed. Det har over år resulteret i, at man er kommet så langt, som man er i dag. Det er en kultur, der er skabt hos JFP – og tallene taler jo for sig selv, siger han og påpeger, at JFP i dag er kommet så langt, at man så at sige er i mål. Man kan ikke gøre det ret meget bedre i forhold til sikkerheden og antallet af arbejdsulykker pr. omsat mio. kroner kan næppe komme meget længere ned.

- Så er det nu, JFP ikke må hvile på laurbærrene. Nu skal JFP begynde at tænke innovativt og sætte sig nye mål: Hvordan kan man gøre tingene smartere? Hvordan får man indarbejdet arbejdsmiljømetoder i sine projektmetoder? Det arbejde er jeg sikker på, at JFP også går ind i, siger han.

Re-certificeret efter OHSAS 18001-standarden

Som et led i den konstante kamp mod arbejdsulykker har JFP siden 2012 været certificeret efter DS/OHSAS 18001. En certificering, der specificerer kravene til et arbejdsmiljøledelsessystem med henblik på at gøre det muligt for en organisation at styre sine arbejdsmiljørisici og forbedre sin arbejdsmiljøpræstation. Forleden blev virksomheden, der har afdelinger i både Jylland og på Sjælland, re-certificeret efter en ekstern audit med fokus på arbejdsmiljø, sikkerhed på byggepladserne, dokumentstyring samt at virksomhedens beskrevne processer og procedurer bliver overholdt og lever op til kravene i standarden OHSAS 18001 og arbejdsmiljøloven. 

- Vi er både stolte over og glade for, at vi er blevet re-certificeret. Det viser, at vi formår at prioritere systemet i vores hverdag på pladserne, og at det er godt implementeret. Og så er det dejligt at opleve, at vores medarbejdere har taget det så meget til sig, at de ikke bare kan forklare reglerne, men samtidig ved præcis hvad vi gør for at efterleve dem og hele tiden blive bedre til at undgå ulykker, siger Jesper Friis Poulsen. 

Således kan virksomhedens Kronesmiley fortsat veje over de to domiciler i Herning og København.  

Tilbage

Bliv ringet op

Vi er altid klar til at tage en uforpligtende snak om dit projekt. Skriv dine oplysninger herunder - så ringer vi dig op!

Når du udfylder formularen, afleverer du dine personlige oplysninger i vores varetægt. Vi lover at passe godt på dem. Læs vores betingelser her.

keyboard_arrow_up