Generationernes Hus, Aarhus Ø

Bygherre
Århus Kommune og Brabrand Boligforening

Entreprise
Totalentreprise

Arkitekt
ERIK arkitekter og RUM

Ingeniør
SWECO

Landskabsarkitekt
Kragh & Berglund

Omfang
27.400 m² + 3000 m² kælder

Udført
Februar 2016 - Oktober 2020

Generationernes Hus er et nyskabende projekt på havnefronten i Aarhus Ø, som samler ældreboliger, plejeboliger, familieboliger, ungdomsboliger og daginstitutioner i en vision om at skabe ET hus og EN daglig ramme for givende samliv mellem generationer og gode relationer mellem mennesker.

JFP totalentreprenør på Generationernes Hus
JFP vandt i 2017 totalentreprisen på Generationernes Hus på Aarhus Ø. Med 27.400 m² bolig/ institution og 3.000 m² parkeringskælder er det både det største og mest ambitiøse projekt til flere generationer i Danmark. Her kan beboere starte i vuggestue, gå i børnehave, bo på kollegieværelse, flytte i familiebolig og blive boende som ældre i seniorbolig.

Ambitiøst projekt til flere generationer
Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening er bygherre på Generationernes Hus. Byggeriet skal forene daginstitutionsbørn, familier, handicappede, unge, ældre og plejehjemsbeboere under samme tag, og ønsket var at opnå fællesskaber på tværs af generationer. Byggeriet rummer 100 ældreboliger, 100 plejeboliger, 40 familieboliger, 40 ungdomsboliger, 24 boliger til voksne med handicap og en daginstitution til 150 børn.

Konsortiet bestående af Jørgen Friis Poulsen a/s som totalentreprenør, Erik Arkitekter A/S og RUM A/S som arkitekter, Sweco A/S som ingeniør og Kragh & Berglund A/S som landskabsarkitekt blev valgt fordi den overordnede idé set i forhold til disponering af byggeriet levede op til kravene. Infrastrukturen og den landskabsmæssige kvalitet giver en mere end god opfyldelse af ønskerne, og projektet var det økonomisk mest fordelagtige i forhold til udbudsmaterialet.

Forskellige facader giver liv
Det er Danmarks største og mest ambitiøse projekt til flere generationer og består af 8 bygninger i forskellige højder med forskellige facader. Der er arbejdet i beton, naturskifer og tegl på facaderne, og det giver hver bygning sin egen identitet. De grønne tage og tagterrasser i forskellige højder giver et spændende udtryk og spil i byggeriet, og bidrager samtidig til det sunde byggeri.

Naboskab, bofællesskab og kollektiver
Generationernes Hus fungerer som en integreret bebyggelse, hvor de forskellige boligtyper og daginstitutionsgrupper er samlet i klynger. Som beboer oplever man enten at have naboskab, være i bofællesskab eller del af et kollektiv. Bygningsvolumenet er nedbrudt i otte huse med hver sin identitet og udtryk. Det betyder, at de enkelte beboere får et tilhørsforhold til deres hus og klynge.

Generationerne mødes, der hvor det giver mening
Generationernes Hus’s beliggenhed på Aarhus havn er helt unik. Den helt særlige beliggenhed i tæt tilknytning til kanalerne, vandet, vinden og bydelen, udnyttes til, at give stedet en helt unik karakter, der indbyder til anderledes aktiviteter, oplevelser og møder. Omkring huset er der plads til forskellige aktiviteter der kobler sig til husets indvendige programmer og på tre af husets tagflader er der etableret offentlige taghaver med hvert deres tema. Alle beboere er i forbindelse med de nære fællesarealer, som danner en meningsfuld ramme for møder mellem generationerne.

360° bæredygtighed
Generationernes Hus er blevet til i en stærk dialog båret proces mellem teamet og Aarhus Kommune. Hele projektet bygger på Aarhus Kommunes 360° bæredygtighedsmodel. Et værktøj, som understøtter, at projekter kommer hele vejen rundt om bæredygtighedsbegrebet, og kan sammenlignes med principperne i DGNB certificeringen.

 

Bliv ringet op

Vi er altid klar til at tage en uforpligtende snak om dit projekt. Skriv dine oplysninger herunder - så ringer vi dig op!

Når du udfylder formularen, afleverer du dine personlige oplysninger i vores varetægt. Vi lover at passe godt på dem. Læs vores betingelser her.

keyboard_arrow_up